Articles

Perkhemahan Badan Beruniform 2010

IPG, Behor Pulai - Unit Kokurikulum Sekolah Kebangsaan Sena telah menganjurkan satu perkhemahan badan beruniform di Tapak Perkhemahan Institut Pendidikan Guru Perlis pada 23 hingga 25 Julai yang lalu. Perkhemahan tersebut telah disertai oleh murid-murid Tahap 2 seramai hampir 100 orang yang mewakili badan beruniform masing-masing yang terdiri daripada Pengakap, Pandu Puteri Tunas, Persatuan Bulan Sabit Merah, Tunas Kadet Remaja Sekolah dan Puteri Islam.

Perkhemahan tersebut memaparkan beberapa aktiviti yang dijalankan untuk membina jatidiri dan disiplin, serta menimbulkan kesedaran dalam diri peserta. Antara aktiviti-aktiviti yang telah dilaksanakan ialah Campcraft, iaitu kelas kemahiran asas pembinaan khemah dan pemilihan tapak yang sesuai untuk membangunkan khemah, latihan kawad kaki, laluan berhalangan, persembahan kebudayaan, nightwalk, blindtrail dan sesi motivasi. Semua acara tersebut telah dijalankan oleh para fasilitator IPG Perlis.

Sekolah Kebangsaan Sena mengucapkan ribuan terima kasih kepada para guru dan ahli-ahli jawatankuasa PIBG yang hadir menghulurkan bantuan, khususnya dari segi pengawasan program dan penyediaan makanan sepanjang perkhemahan. Sekalung penghargaan juga kepada para fasilitator IPG Perlis yang telah mencurahkan idea, masa dan tenaga sepanjang perkhemahan berlangsung untuk memastikan agar pengisian program yang diterima oleh para peserta berjalan dengan penuh bermakna. Semoga kerjasama dan semangat muhibbah yang ditunjukkan semasa perkhemahan kali ini dapat diteruskan dari semasa ke semasa.

Liputan Perkhemahan Badan Beruniform SK Sena 2010 telah disediakan oleh CyKidzCRAZE. Nantikan video perkhemahan tersebut di Galeri Video SK Sena.

DI SINI LAHIRNYA SEBUAH CINTA
Sambutan Ulangtahun Kemerdekaan Malaysia Ke-57

"Pelajar-pelajar kita ialah perwira-perwira yang akan mempertahankan Malaysia pada masa hadapan, baik di hutan belantara mahupun di pentas dunia. Kekuatan dan semangat juang mereka ketika itu bergantung kepada ilmu, kemahiran dan kecintaan kepada negara yang kita lentur hari ini." - Guru Besar SK Sena

Tweet Sena