Bengkel Dramelan 2011

Aktiviti SenaSMK SYED HASSAN, Kangar - Guru-guru pelatih Pendidikan Muzik SK Sena dengan kerjasama Panitia Pendidikan Muzik hari ini menganjurkan Bengkel Dramelan 2011 bertempat di Bilik Muzik, Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Hassan. Bengkel tersebut yang melibatkan murid-murid Guru pelatih Pendidikan Muzik, En. Abol memberikan penerangan kepada para peserta Bengkel Dramelan 2011Tahun 4 dan 5 SK Sena bermula sejak awal pagi dengan pendaftaran peserta-peserta yang terlibat sebelum taklimat kerja oleh guru-guru yang mengendalikan bengkel berkenaan. Aktiviti kemudiannya diteruskan dengan Bengkel Gamelan, di mana para peserta telah diberi latihan untuk bermain alat-alat persembahan gamelan seperti Saron Peking, Bonang Barong dan Gambang. Pada akhir sesi pertama tersebut, para peserta telah dapat memainkan beberapa lagu gamelan, antaranya Togok, Timang Burung dan Perang.

Selesai sahaja sesi rehat, latihan disambung semula dengan Bengkel Drumline yang menumpukan kepada kemahiran memainkan peralatan genderang, khususnya Snare Drum, Tenor Drum dan Bass Drum. Latihan sesi kedua berkenaan berjalan selama tiga jam dengan para peserta dikehendaki menguasai beberapa rentak asas dalam persembahan pasukan Drumline.