Latihan Kemahiran Perisian Multimedia Berasaskan Sumber Terbuka (Ardour)

Ardour (http://ardour.org/) merupakan perisian multimedia yang digunakan dalam suntingan audio profesional dan mempunyai lebih 200 kesan bunyi. Sebagai salah satu perisian sumber terbuka yang diedarkan untuk muatturun secara percuma, perisian ini boleh didapati dengan mudah oleh pelbagai peringkat pengguna yang berminat untuk melibatkan diri dalam bidang suntingan audio. Justeru, S.E.N.A CyQUEST melalui CyKidzCRAZE dengan kerjasama Pusat Pengajian Kejuruteraan Komputer dan Perhubungan (PPKKP) UniMAP telah menganjurkan bengkel Latihan Kemahiran Perisian Multimedia Berasaskan Sumber Terbuka (Ardour) untuk melatih kru studio CyKidzCRAZE menggunakan perisian berkenaan. Bengkel ini merupakan yang ketiga daripada siri 3 bengkel yang bermula dengan Cinelerra untuk suntingan video dan seterusnya GIMP untuk suntingan grafik.

Tarikh: 10 dan 11 Oktober 2009
Masa: 9.00 pagi hingga 5.00 petang
Tempat: Makmal Rangkaian Komputer, UniMAP Seberang Ramai

S.E.N.A CyQUEST mengucapkan terima kasih dan menyampaikan penghargaan yang tidak terhingga kepada Dekan PPKKP, Prof. Madya Dr. R. Badlishah bin Ahmad serta Setiausaha Jawatankuasa Perisian Sumber Terbuka (OSSC) UniMAP, Cik Hasneeza Liza binti Zakaria atas usaha gigih dan kerjasama yang telah ditunjukkan sepanjang siri latihan 2009 ini. CyQUEST mengharapkan semoga kerjasama seperti ini dapat diteruskan lagi pada masa hadapan untuk manfaat bersama. CyQUEST juga mengucapkan terima kasih kepada para fasilitator studio dari Institut Pendidikan Guru Malaysia, Kampus Perlis yang turut hadir dalam bengkel ini.