Sekolah Kebangsaan Sena

CyKidzCRAZE: Mendidik Generasi Masa Depan

Aktiviti SenaSK SENA, Kangar - S.E.N.A CyQUEST, unit pembangunan infrastruktur dan latihan ICT SK Sena hari ini menamatkan latihan pengenalan untuk generasi baru CyKidzCRAZE melibatkan murid-murid Tahun 2 hingga  Tahun 5. Program yang bertemakan "CyKidzCRAZE: The Next Generation" itu berjalan selama dua hari berturut-turut dan bertujuan untuk memberikan kemahiran asas kepada murid-murid yang terpilih Fasilitator CyKidzCRAZE, Aidiel Danish menunjukkan kaedah pengendalian kamera yang betul dan selamat kepada pelatih CyKidzCRAZEmenyertai CyKidzCRAZE berdasarkan keputusan ujibakat yang dijalankan pada bulan Februari yang lalu. Antara kemahiran yang ditekankan sepanjang program ialah pengendalian kamera, jenis-jenis rakaman (shot types), proses pembentukan idea dan cerita, asas penulisan skrip dan storyboard serta penghasilan kesan bunyi.

Turut dilaksanakan serentak dengan latihan pengenalan tersebut ialah program pengukuhan kru CyKidzCRAZE sedia ada dengan tumpuan kepada penggunaan idea dan teknik kreatif dalam penghasilan bahan audiovisual. Selain terlibat sebagai peserta kursus, sebahagian daripada kru asal CyKidzCRAZE yang hadir juga telah menyumbangkan tenaga dan kepakaran sebagai fasilitator kepada anggota baru CyKidzCRAZE.

S.E.N.A CyQUEST mengucapkan terima kasih kepada pihak sekolah atas kelangsungan program yang dirancang, juga kepada guru-guru yang tampil menghulurkan bantuan sepanjang tempoh latihan. Tidak ketinggalan sekalung penghargaan kepada En. Wan Maharuddin dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) atas input yang amat berharga kepada CyKidzCRAZE khususnya, dan kepada SK Sena umumnya. Diharapkan melalui latihan ini, kualiti kerja dan penyampaian CyKidzCRAZE dapat dipertingkatkan lagi pada masa hadapan.

 

 

UPSR 2018

24.09.2018 08:00

Translations

Free Software For Education

A Word From The Creator Of Our Favorite Computer Operating System

Q: So, how do you feel about potentially billions of dollars of wealth being created from your creation that you're not necessarily directly cashing out?

A: So? If I hadn't made Linux available, I mean, I wouldn't have gotten a name, (or) money that way either. So I mean, it's a win-win situation. Just the fact that there are a lot of commercial companies, means that there are a lot of Linux people who used to work on Linux (kind of) along the side, and now they get paid for doing what they wanted to do. That helps me in the sense that I wanted them to work on Linux anyway.

- Linus Torvalds

 


 

No To Restricted Boot

This work by Erik Steinmann is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.

Creative Commons License

 


 

Vote for open innovations and competitive technologies. Keep Patent Trolls™ out of education!

Pautan

Kerajaan Negeri Perlis

Anuban Satun School, Thailand

Laman Wikipedia SK Sena

MyGovernment

Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia

Open Source Competency Center

Multimedia Development Corporation

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia

Kementerian Pendidikan Malaysia

Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan Malaysia

Universiti Malaysia Perlis

Universiti Sains Malaysia

Universiti Pendidikan Sultan Idris

Institut Pendidikan Guru Perlis

Jabatan Pendidikan Perlis

Bahagian Teknologi Pendidikan, Kementerian Pendidikan Malaysia

Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri Perlis

Zoom-A

EDUWEBTV

Groklaw - Digging for Truth

GNUs Not Unix

Linux

The Internet's #1 Education Site for K-8 Kids and Teachers